úterý 19. května 2015

05 Czeko style v Kjoto aneb chodi mnisi na karaoke?

12.5.2015

Den bez koncertu, mame volno, trada, co se takhle konecne podivat na nejaky pamatky?


Rano se jeste chvili motame na pondelne obzivlym trzisti, prodavaj tu v zelenine sloni kly, ale jsou to nejspis bambusovy vyhonky, dalsi druhy zeleniny uz urcujem jen s problemama, je to velkej mazec. 


Vubec musim zminit, ze pro me a pro Federsela je poznavani cizi zeme asi nejdulezitejsi skrzeva rec jidla (bufacu a malej stanku), zatimco Tomas 2 (nebo 1, ted nevim tu hierarchii, proste Knoflicek) mizi jakoukoli volnou chvilku nekam za architekturou a Jara se venuje podivnejm ambientnim nahravkam mistnich prostredi, obskurnich zvuku a soundtracku z trznic, nadrazi a parkovist. Mam podezreni, ze nejaka podivna pochodova hudba hrala v Osace i k bourani nejakyho baraku. Z myho filmovozvukarskyho pohledu jsou to generalne dost nepouzitelny veci, ale treba jako audiokniha pro slepce jako zvukovej cestopis po Japonsku to bude super. Jo, musim zminit, ze na vsech nadrazich maj pustenej umelej ptaci zpev, dost to podtrhuje pocit slunecniho mesta budoucnosti, ale prej je to taky nejaka podpora orientace, ale do toho jede ten peronni MC, hlasy z mluvicich schodu a navigacni 8bit pipani od turniketu. Intenzity Pachinko heren to nedosahuje, ale zase jsou to hodne obskurni kombinace.


Z Osaky do Kjoto je to necela hodka, lupli jsme kufry do Guest Housu, pan nas tichym, ale duraznym hlasem upozornil na hodiny, kdy se muzem ohlasit na recepci. Vyrazili jsme do nakyho chramu, kterej je proslavenej takovejma tema cervenejma branama, kterejch je tam asi nekolik tisic (nevim kolik, dosli jsme jen do pulky). Ty si tam muze kazdej zasponzorovat, aby mu prinesly stesti ale na to tam maj samozrejme za mensi uplatu i spoustu jinejch lakadel, koupil jsem si karticku pro stastne cestovani. Pochod po schodech nas celkem udolal a po navratu na centralni stanici v Kjoto sme zjistili, ze dojet meditovat jako John Cage do zenovy zahrady Ryoanji nestihnem, jak se ukaze za chvili, tak vsechny zahrady zaviraj v 5 odpoledne, takze ani napad koupit si chobotnici a pivo a jit si sednout do nejaky blizky zahrady, nedopadne dobre. Skoncime u kasny, v remizku mezi zastavkama autobusu, zavrenym chramem a zavrenou zahradou, odpocivame a regenerujem pomoci vyrobku firmy Asahi a znova se ukaze, ze pro "mistni" znamena pomer cena/vykon neco mnohem mensiho nez pro nas a Asuna nam po pulce piva ukazuje svuj neodolatejnej Kanazawa style.



U kasny (nejspis protoze Kjoto je jeste mensi nez Tokio) nas nachazi Tomas 2 (nebo 1, zase nevim, proste Knoflicek), kterej jeste stihl z chramu odjet zpatky do Osaky a vysplhat se k nejakymu zajmavymu kostelu z pohledovyho betonu.


Kdyz uz mame den bez koncertu, tak nas aspon Asuna pozve na druhej konec Kjota na tajnej koncert jeho kamaradu v nejakym dalsim chramu. Zatim co spi, jedem 45 minut autobusem nekam do kjotskejch Zabehlic a tam v kopci za vilkovou ctvrti fakt najdem srub plnej lidi s detma. Poloakustickej koncert nejakyho jemne brnkajiciho pisnickare a po nem vystoupeni hudebniho klauna na vlastnorucne vyrobeny nastroje, atmosfera jak na Plastikach v sedumdesatkach (podle Federsela). Itchi (japonsky JEDEN) pusobi jako pulka DVA, kdyby si musela udelat nastroje jen ze sortimentu zahradkarstvi a nejakyho levnyho hrackarstvi. U nas tohle trochu jede Michal z Kouzelny skolky. Check in v Guest Housu mame do desiti, coz stihame s odrenejma usima. Odmenou je velkolepa a pecliva ASMR/Sado instruktaz pana hostitele, ktera celymu dni nasazuje krasnou korunu, kterou nezkazi ani trochu slabsi potravinovy experiment z vecerky a neocekavany vytrysk horcice.

Žádné komentáře:

Okomentovat